Συμμετοχή της ΔΕΠ στην Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο 25ο Forum Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης 2022, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και στην εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Επιχειρείν», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας, συμμετείχε η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος τόνισε πως επιχειρηματικότητα, χωρίς νεανική επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει.

Περιγράφοντας τις δράσεις που στηρίζουν τη νεανική επιχειρηματικότητα, μίλησε για την Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει δυνατότητα να στηρίζει τους νέους επιχειρηματίες παρέχοντας εγγυήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το Elevate Greece που αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας της ΔΕΠ και του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου Αχαΐας για ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος των δράσεων και τη φιλοσοφίας του Επιμελητηρίου είναι να εκπαιδεύσει τους νέους στο επιχειρείν, αλλά και να επιβραβεύσει τη νέα επιχειρηματικότητα.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο MED-STARTS που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αχαΐας και αναζήτησε νέες επιχειρηματικές ιδέες στους κλάδους των νέων τεχνολογιών, διατροφής, χειροτεχνίας, πολιτιστικής βιομηχανίας και τουρισμού.

Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΔΕΠ) κ. Μάγδα Πετροπούλου, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης και τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 για τις περιφέρειες ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΔΕΠ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε ό,τι αφορά τις Εντάξεις ΕΠΑνΕΚ, ο ΕΦΕΠΑΕ έχει 22 Δράσεις με 94.761 ενταγμένα έργα και δημόσια δαπάνη 2,91 δις και η ΔΕΠ 22 Δράσεις με 20.256 ενταγμένα έργα και δημόσια δαπάνη 0,6 δις.

Αντιστοίχως στις εντάξεις ΠΕΠ ο ΕΦΕΠΑΕ έχει 49 Δράσεις ΠΕΠ με 65.010 ενταγμένα έργα και Δημόσια Δαπάνη Ένταξης 1,22 δις € , ενώ η ΔΕΠ 14 Δράσεις ΠΕΠ 11.598 ενταγμένα έργα με και Δημόσια Δαπάνη Ένταξης 0,22 δις €.

Αναφερόμενη στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 παρουσίασε στοιχεία για τις εκταμιεύσεις δράσεων ΕΠΑΝΕΚ και ΠΕΠ από τον ΕΦΕΠΑΕ (1,59 δις ΕΠΑΝΕΚ και 926,21 εκ ΠΕΠ) και τη ΔΕΠ (0,31 δις ΕΠΑΝΕΚ και116,18 εκ ΠΕΠ) και για τη Δράση Μεταφορικό Ισοδύναμο (55 εκ από ΕφΕΠΑΕ και 2,8 εκ ΔΕΠ) και για το Πράσινο Ταμείο 258.000 από ΕΦΕΠΑΕ και 50.000 από τη ΔΕΠ).

Επίσης η κ. Πετροπούλου τόνισε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ ανέλαβε την αξιολόγηση των Επενδυτικών Σχεδίων του Ν. 4887/2022, επιλέξιμου κόστους άνω του 1.000.000 ευρώ και έως και 3.000.000 ευρώ. «Θα το πράξουμε με την ίδια ταχύτητα, συνέπεια, αξιοπιστία και διαφάνεια που έχουν λειτουργήσει έως σήμερα» επεσήμανε ενώ πρόσθεσε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ θέτει υποψηφιότητα για διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.