Υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ΕΦΕΠΑΕ για το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων

Στην υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας  προχώρησαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  και ο  Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ), που αφορά τη διαχείριση πόρων που ξεπερνούν τα 16 εκατ. Ευρώ , από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020».

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στη Κέρκυρα την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019,  μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου και του προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ κ. Θωμά - Φωκίωνα Αλγιανάκογλου παρουσία του Πρόεδρου της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργου Χονδρογιάννη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθούν προσκλήσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ρευστότητας, στοχευμένες στις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιφέρειας. Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου - Ηπείρου και Ιονίων Νήσων ως εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, θα είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί τις επικείμενες δράσεις.

 Ο  Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε την εμπιστοσύνη του στους αρμόδιους φορείς, εξήρε την καλή του συνεργασία με τα Επιμελητήρια της περιφέρειας, και επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης και του τελευταίου ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, και των επιχειρήσεων.  

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ κ. Θωμάς - Φωκίωνας Αλγιανάκογλου χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του φορέα με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τόνισε ότι η υλοποίηση του έργου θα γίνει ποιοτικά και αποδοτικά, προκειμένου να ωφεληθούν άμεσα οι τοπικές επιχειρήσεις. Επίσης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την σύμπραξη ενώ υπενθύμισε ότι συγκαταλέγεται στους πρώτους αυτοδιοικητικούς που εμπιστεύτηκαν τον ΕΦΕΠΑΕ για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, επισήμανε ότι  η εμπειρία , η διαφάνεια, και η αποτελεσματικότητα  του φορέα είναι δεδομένη.  Αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο που εδραιώσανε δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ φορέα και Περιφέρειας, και εστίασε ότι  ένας από τους βασικούς στόχους είναι να μην υπάρξει απώλεια πόρων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργος Χονδρογιάννης επισήμανε ότι η απόφαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να επιλέξει τον ΕΦΕΠΑΕ/ Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων θα δικαιωθεί εστιάζοντας και αυτός στη αποτελεσματικότητα και στην διάθεση του φορέα να

επιλύει άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση των έργων προς το όφελος των επιχειρήσεων. Επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα προκηρυχθούν μέσα από τη συμφωνία και επεσήμανε ότι μέσω της συνεργασίας θα ενισχυθεί η περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και ο τομέας της απασχόλησης, ώστε να καταπολεμηθούν η φτώχεια και οι κοινωνικές διακρίσεις.

Παρόντες στην υπογραφή της επιχειρησιακής συμφωνίας ήταν επίσης η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κα. Μάγδα Πετροπούλου, ο Διοικητικός Διευθυντής της Διαχειριστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ Βασίλης Αϊβαλής και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής των Ιονίων Νήσων, κ. Νίκος Ασπιώτης.

ypografi pep ioniwn niswn 4