Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσκεκλημένη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Συνάντηση εργασίας είχε η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ.Μάγδα Πετροπούλου με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτο Θεόδωρο, την Πέμπτη 04/05/2017 στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων  Νήσων, στην Κέρκυρα.

Στα πλαίσια της πολύ καλής συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ των δύο φορέων η κ. Πετροπούλου ενημέρωσε τον κ. Περιφερειάρχη  για τα αποτελέσματα του  Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων , στα πλαίσια της δράσης «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών» της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, της οποίας η διαχείριση είχε ανατεθεί μέσω του ΕΦΕΠΑΕ στην Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Η Διευθύντρια της Διαχειριστικής κ. Πετροπούλου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία υλοποίησης  των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με τα οποία, το 58,37% των ενταγμένων επιχειρήσεων με τόπο υλοποίησης της επένδυσής τους την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων ολοκλήρωσαν το έργο τους.

Σημαντική ήταν η απορρόφηση της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η οποία ανήλθε στο 50,57%, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη + ιδιωτική συμμετοχή) των επενδύσεων που ολοκλήρωσαν ανήλθε στο ποσό των 63.555.215,68 € για το σύνολο της Περιφέρειας.

 Η Δημόσια Δαπάνη που απορροφήθηκε συνολικά από τις επενδύσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ξεπέρασε κατά 8.966.346,65 € ή 39,85% την αρχική δέσμευση δημόσιας δαπάνης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία ανέρχονταν στα 22.500.000,00 €.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι οι επενδύσεις στον Τουρισμό είχαν το μεγαλύτερο Μέσο Προϋπολογισμό, τη μεγαλύτερη Μέση εκταμιευμένη Δημόσια Δαπάνη και το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης  συγκριτικά με τις άλλες θεματικές ενότητες.

Τέλος σημειώθηκε η ίδρυση και ολοκλήρωση των 76 υπό σύσταση (start up) επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΠΕΠ κυρίως στον τομέα του Τουρισμού.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν από την πλευρά της Περιφέρειας οι κ.κ. Ιωάννης Φοντάνας (Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα και Εξωστρέφειας) και Σπίγγος Αθανάσιος (Προϊστάμενος Μονάδας Α- ΕΥΔ Ιονίων Νήσων), ενώ από την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων παρόντες ήταν οι κ.κ. Τσούκα Ιφιγένεια Υπεύθυνη Δράσεων Τουρισμού,  Σπύρος Μουμούρης Υπεύθυνος της Δράσης Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων και  Ηλίας Γεωργουλόπουλος Υπεύθυνος Δράσης Ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν την  ευκαιρία να ενημερώσουν για τα προγράμματα του ΕΠΑΝΕΚ και το βαθμό στόχευσης αυτών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε εκφράζοντας την ικανοποίηση τους εκατέρωθεν τόσο για το ύψος της  Δημόσιας Επιχορήγησης που έτυχαν οι επενδύσεις της περιφέρειας και ξεπέρασε τις προσδοκίες των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και για το μεγάλο ποσοστό απορρόφησης στις τέσσερις περιφέρειες αρμοδιότητας της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.